555 555 555
Wat doe je als een werknemer aangeeft dat hij door persoonlijke omstandigheden bang is om fouten te maken op het werk? Een medewerker bij een grote zorginstelling zat in deze situatie. Thuis zorgde hij voor een ernstig zieke partner en twee jonge kinderen, terwijl hij op zijn werk een verantwoordelijke functie had. Hij zocht steun bij zijn werkgever, maar kreeg geen directe hulp aangeboden. Wat als er wél naar oplossingen was gezocht?
Dit voorbeeld laat zien hoe belangrijk het is dat werkgevers oog hebben voor de persoonlijke omstandigheden van hun werknemers, zeker als die een grote impact hebben op het functioneren. In dit geval stond de medewerker onder grote druk, zowel thuis als op het werk. Hij voelde zich klem zitten, omdat hij geen ruimte kreeg om met een bedrijfsarts te spreken en zijn zorgen te delen. Voor de werkgever was het niet gangbaar om preventief een bedrijfsarts in te schakelen.
Wanneer er geen ruimte is om persoonlijke uitdagingen bespreekbaar te maken en naar oplossingen te zoeken, kan een werknemer zich genoodzaakt voelen om zich ziek te melden. Dit leidt tot verzuim, dat wellicht voorkomen had kunnen worden als er eerder in het proces aandacht en ondersteuning was geweest.
Veel werkgevers worden geconfronteerd met medewerkers die in hun privéleven uitdagingen ervaren. Het erkennen van deze situaties en het bieden van passende ondersteuning kan bijdragen aan een betere balans tussen werk en privé. Dit is niet alleen van belang voor het welzijn van de werknemer, maar ook voor de organisatie als geheel. Door tijdig in gesprek te gaan en bijvoorbeeld taken tijdelijk aan te passen, kunnen werkgevers verzuim verminderen en de betrokkenheid van werknemers behouden.
In dit specifieke geval had de situatie anders kunnen verlopen met bijvoorbeeld een luisterend oor, een gesprek met een bedrijfsarts, of een tijdelijke aanpassing van de werkzaamheden. Werk kan in sommige gevallen zelfs een welkome afleiding zijn van de zorgen thuis. Deze werknemer had jarenlange ervaring en was loyaal aan zijn werkgever, maar voelde zich in een moeilijke periode niet gesteund.
Voor werkgevers is het essentieel om in te zien dat begrip voor persoonlijke situaties niet alleen bijdraagt aan het welzijn van de werknemer, maar ook aan de continuïteit en effectiviteit van de organisatie. Het vroegtijdig bieden van ondersteuning is in ieders belang en voorkomt gemiste kansen voor zowel werkgever als werknemer.